facebook

Marynowane buraczki w formie carpaccio. Podałam je do obiadu, ale można też zjeść jako samodzielne danie czy jako przystawka, np. dodatek do grilla. Bardzo smaczne. Nawet mąż się zajadał i pochwalił, że dobre :)

marynowane_buraczki_gotowe1

4 średniej wielości buraki  /  sok z 1 cytryny  oliwy lub oleju tyle samo ml, ile otrzymałam soku z cytryny  3 ząbki czosnku  /  1/2 łyżeczki soli  /  ew.1 łyżeczka cukru

Buraki ugotować ze skórką w osolonej wodzie przez około 30 minut. Lekko ostudzić, obrać ze skórki i pociąć na możliwie najcieńsze plasterki. Buraczki ułożyć na talerzu zakładając jeden plasterek na drugi.W misce lub słoiku wymieszać sok z cytryny z oliwą, zgniecionymi ząbkami czosnku, solą i cukrem. Powstałą emulsją polać przestudzone buraczki, delikatnie podnosząc plasterki widelcem, tak, aby marynata wniknęła wszędzie. Odstawić buraczki na minimum 60 minut. Podawać w temperaturze pokojowej posypane listkami taymianku lub pietruszki.

marynowane_buraczki_gotowe2

Źrodło: Olga Smile

Categories: Przekąski, Sałatki

Leave a Reply



× 9 = czterdzieści pięć