facebook

Popularny, tradycyjny polski obiad a tak rzadko go robię. Ostatnio chyba z 2 lata temu!! Nacieszyliśmy się nim dwa dni, ale niedługo znowu muszę zrobić bo nawet mi posmakowało :)

 

kotlety_mielone_gotowe1

1/2 kg mielonej łopatki  /  1 średnia cebula  /  1 czerstwa kajzerka  /  100 ml mleka  /  1 jajo  /  sól, pieprz  /  bułka tarta do panierki  /  tłuszcz do smażenia

Bułkę namoczyć w mleku. Cebulę obrać, drobno posiekać, dodać do zmielonego mięsa wraz z odciśniętą bułką. Wbić jajko, doprawić solą i pieprzem i wyrobić masę (najlepiej ręką). Z gotowej masy mokrymi rękami formować owalne kotlety, lekko je spłaszczając, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż będą rumiane.

kotlety_mielone_gotowe2

Podałam je z ziemniaczkami i marynowanymi buraczkami (których już mąż nie ujął w zdjęciu :/)

Categories: Dania z wieprzowiną

Leave a Reply



× dziewięć = 9