facebook

Super proste, szybkie jogurtowe ciasto z sezonowymi owcami. Mogą to być świeże brzoskwinie, nektarynki czy śliwki. Bardzo dobrze smakuje takie połączenie.

 

jogurtowe_ciasto_z_brzoskwiniami_gotowe1

20 dag masła  /  20 dag cukru  /  6 jajek  /  35 dag mąki  /  2 łyżeczki proszku do pieczenia  /  2 łyżki kakao  /  5 łyżek jogurtu nat.  ok. 7-8 brzoskwiń lub nektarynek

Miękkie masło utrzeć z cukrem na gładką masę, stopniowo dodając żółtka. Na koniec do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubite na sztywną pianę białka. Delikatnie wymieszać. Połowę ciasta wyłożyć na natłuszczoną i posypaną bułką tartą formę (lub wyłożoną papierem do pieczenia). Na jasnym cieście ułożyć połówki owoców (brzoskwinie obrałam). Do pozostałego ciasta dodać kakao i jogurt, wymieszać dokładnie i wyłożyć na owoce. Piec ok. do suchego patyczka (u mnie poszło raz dwa – od nagrzania piekarnika 20 min!) w temp. 180 st. C.

Składniki na formę 20 x 25 lub tortownicę o śr. ok. 20 cm.

jogurtowe_ciasto_z_brzoskwiniami_gotowe2

Categories: Ciasta

Leave a Reply



+ 2 = dziesięć