facebook

W tym roku sezon dyniowy rozpoczęłam tym gulaszem. Mąż zadowolony bo miał mięso – ja bo pyszny gulasz (mięso przerzuciłam na talerz męża :) ). Tak samo można zrobić gulasz bez mięsa, należy po prostu ominąć je.

gulasz_wiepszowy_z_dynia_gotowe1

ok. 1 kg pomidorów  /  3-4 ząbki czosnku  /  30-50 dag wieprzowiny  (karkówka, łopatka czy szynka)  /  1/3-1/2 papryczki chili  /  1-2 cebule  ok. 1 kg dyni  /  opcjonalnie: garść jarmużu  /  3 łyżki tłuszczu /  sól

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Połowę zmiksować w blenderze razem z czosnkiem i chili, aż powstanie gładka pasta. Pozostałe pomidory pokroić w kostkę.

W dużym garnku rozgrzać tłuszcz, przesmażyć na nim pokrojone w kostkę mięso wraz z cebulą pokrojoną w piórka. Mieszać co jakiś czas, aby mięso się równo przyrumieniło. Dodać zmiksowane pomidory i pokrojone, dodać posiekany jarmuż, przyprawić solą.

Dynię obrać, pokroić w kostkę i dodać do gulaszu. Dusić pod przykryciem, aż mięso i dynia będą miękkie. Ewentualnie można dolać troszkę wody. Podawać z ryżem, kaszą, ziemniakami czy po prostu chlebem.

Leave a Reply



− 1 = dwa