facebook

Na koniec sezonu letniego zrobiłam takie ciacho. 3 czekoladowe ciasta przełożone dżemem/ konfiturą jagodową, na wierzchu gruszki i bita śmietana.

 

torcik_czekoladowo-jagodowy_z_gruszkami_gotowe1

10 dag mąki  /  1 gorzka czekolada  /  4 jajka  /  2 białka  /  10 dag masła  /  5 dag cukru  /  1 łyżeczka proszku do pieczenia   dodatkowo: 3-4 gruszki  /  10 dag cukru  /  5 dag borówek/jagód  /  słoiczek konfitury z borówek  /  1/2 op. galaretki gruszkowej lub innej  /  10 dag śmietany kremówki  

Żółtka, masło, cukier i szczyptę soli utrzeć, dodać stopioną czekoladę, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Z 6 białek ubić pianę, domieszać do ciasta. Tortownicę o śr. ok. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i upiec osobno 2 placki w temp. 180 st. C.

Galaretkę rozpuścić w 150 ml wody, odstawić. Gruszki obrać, pokroić w plasterki. Włożyć na 15 min do 0,5 l gorącej wody z cukrem i szczyptą cynamonu. Odsączyć. Pierwszy krążek ciasta posmarować połową konfitury, przykryć drugim krążkiem. Wierzch posmarować resztą konfitury, obłożyć gruszkami, polać tężejącą galaretką. Gdy zastygnie, udekorować ubitą śmietaną i borówkami.

torcik_czekoladowo-jagodowy_z_gruszkami_gotowe2

torcik_czekoladowo-jagodowy_z_gruszkami_gotowe3

Categories: Ciasta

Leave a Reply



dwa × = 14