facebook

Pyszne jedzonko! Miałam ochotę już dawno je zrobić, nie wiem co mnie powstrzymywało..? Mąż tak zajadał, że aż mu się uszy trzęsły;) I na drugi dzień musiałam to samo robić:)

quesadilla_ze_szpinakiem_gotowe1

2 tortille  /  1 op. mrożonego szpinaku  ( 450 g )  /  3 ząbki czosnku  /  100 g sera feta  /  200 g mozzarelli   /  2 łyżki oliwy  /  sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Szpinak rozmrozić. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić pokrojony drobno czosnek i podsmażyć chwilę. Dodać szpinak. Dusić razem, aż wyparuje nadmiar wody. Patelnię zdjąć z ognia. Fetę rozdrobnić widelcem. Dodać do szpinaku i wymieszać. Farsz doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Mozzarellę zetrzeć na tarce. Połowę tortilli posypać odrobiną mozzarelli, nałożyć 1/2 farszu i posypać serem. Zamknąć tortillę składając ją na pół.

Patelnię grillową posmarować oliwą. Położyć tortillę i smażyć z obu stron, by ser się rozpuścił. Można też zapiec tortillę w nagrzanym piekarniku. Należy piekarnik, wraz z blachą nagrzać do 180 C i piec tortillę ok. 4 minut. Zrumienioną tortillę kroimy na kawałki.

Categories: Inne, Jarskie, Przekąski

Leave a Reply



+ osiem = 12