facebook

Placki po węgiersku to po prostu placki ziemniaczane i gulasz. Można to robić na różne sposoby- albo usmażyć duży placek na całą patelnię, na połowę dać gulasz i złożyć na pół, albo dwa mniejsze placki przełożyć gulaszem. Obie wersje smakują tak samo, to tylko kwestia podania.

placek_po_wegiersku_gotowe1

Gulasz: 0,5 kg mięsa wieprzowego   1 czerwona papryka  /  2 duża cebula  / 20 dag pieczarek  /  ząbek czosnku   /  2 łyżki mąki  /  0,5 l bulionu lub wody  /  1 łyżka koncentratu pomidorowego  /  2 ziarnka ziela angielskiego  /  1 łyżka papryki słodkiej w proszku  /  kilka łyżek oleju do smażenia  /  pieprz, sól
Placki ziemniaczane: 75 dag ziemniaków  /  1 jajko / 1 łyżka mąki  /  1 cebula  /  2 ząbki czosnku  /  sól,  pieprz  /  olej do smażenia
Do podania: śmietana gęsta 12%

Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paski. Pieczarki umyć, pokroić w kostkę i smażyć na patelni do czasu, aż wyparuje z nich woda.
Mięso umyj, pokrój w kostkę, obtocz w mące i zrumienić z dwóch strona na patelni na rozgrzanym olejem, następnie przełożyć do garnka. Na tej samej patelni usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i także przełożyć do garnka. Dodać ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, zalać bulionem, tak by przykrył mięso, i dusić około 35 minut. Po tym czasie dodać pieczarki i świeżą paprykę, koncentrat pomidorowy i paprykę w proszku. Dusić kolejną godzinę, mieszając od czasu do czasu. Na koniec doprawić solą i pieprzem.

Ziemniaki, cebulę i czosnek obierać i zetrzyj na tarce (ja to robię w malakserze). Dodać jajko, mąkę i doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Na dużej szerokiej patelni rozgrzać olej i wlewać łyżką masę ziemniaczaną, wygładzić powierzchnię placka i smażyć z obu stron. Usmażony placek przełożyć na duży płaski talerz. Na połówkę placka nałożyć gulasz i nakryć drugą połówką placka. Podawać z kleksem śmietany.

placek_po_wegiersku_gotowe2

Categories: Dania z wieprzowiną

Leave a Reply



− trzy = 4