facebook

Zakochałam się w nich, gdy je pierwszy raz zrobiłam. Zresztą nie tylko ja, bo mąż też. Zdrowe orzechowe pralinki. Przepyszne! Dla małych i dużych. Z powodzeniem zastąpią niezdrowe sklepowe słodycze. Zawierają zdrowe tłuszcze z kokosa i orzeszków ziemnych.

 

pralinki_orzechowe_gotowe1

4 łyżki oleju kokosowego  /  4-5 czubatych łyżek masła orzechowego  /  ok. 2 łyżki miodu  /  1-2 łyżki kakao

Wszystkie składniki oprócz kakao umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać, aż masa będzie gładka. Ja robiłam to w silikonowej foremce na lód, więc jeśli taką macie połową masy napełnijcie do połowy dołeczki w foremce. Wstawcie do zamrażalnika aż masa zastygnie i stanie się twardawa. W tym czasie do pozostałej połowy masy dodajcie kakao i dokładnie wymieszajcie. Na zastygłą masę wyłożyć po łyżeczce kakaowej masy. Foremkę ponownie umieśćcie w zamrażalniku na ok. 15 min. Pralinki można przechowywać w zamrażarce do 4 mies.

pralinki_orzechowe_gotowe2

Przepis z książki Koniec z cukrzycą i otyłością dr Marka Hymana

One Response so far.

  1. Kasia pisze:

    Proste i szybkie, a do tego pyszne! Ostatnio też robiłam praliny…tyle że morelowo-kokosowe!
    http://make-life-green.blogspot.com/2015/09/76-praliny-kokosowo-morelowe.html

Leave a Reply



trzy − 3 =