facebook

Lubię potrawy curry… robię głównie warzywne. To curry jest także mieszanką warzyw w pysznym sosie z mleka kokosowego.

curry_na_koniec_lata_gotowe1

1 cebula  /  30 dag fasolki szparagowej  /  20 dag ziemniaków  /  1 kolba kukurydzy  /  1 duży pomidor   /  kawałek dynii  /  400 ml mleka kokosowego  /  2-3 łyżki oleju (najlepiej kokosowego)  /  1/2 łyżeczki garam masala  /  1 łyżeczka curry  / szczypta kuminu  /  2 łyżki masła orzechowego (niekoniecznie)  /  1/3-1/2 szkl wody  /  dodatkowo: orzeszki ziemne uprażone

Na dnie dużej głębokiej patelni (lub w garnku) rozgrzewamy tłuszcz. Na gorącym szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, po czym dodajemy masalę, curry i kumin. Podsmażamy kolejne 2-4 min. Następnie dodajemy warzywa; fasolkę oczyszczoną z włókien i pokrojoną na 2-3 części, wyszorowane ziemniaki pokrojone w kostkę wraz z dynią, pomidor pokrojony w kostkę, i ziarna kukurydzy ścięte nożem z kolby. Mieszamy, dodajemy masło orzechowe, wlewamy mleko kokosowe oraz tyle wody, żeby przykryła warzywa. Gotujemy na małym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie (ok. 15 min). Na koniec do smaku solimy. Podajemy posypane uprażonymi orzeszkami w towarzystwie ryżu.

One Response so far.

  1. Angela pisze:

    uwielbiam curry choć muszę mieć w nim mięsko!

Leave a Reply



− 5 = dwa