facebook

Wyśmienity sos pomidorowy (lub ketchup)! Aromatyczny, naturalny.

sos_pomidorowy_gotowe1

pomidory, najlepiej mięsiste, z małą ilością wody – ok. 4 kg  /  marchew  – 2 szt  /  seler – 1/2 szt  /  pietruszka – 1szt  / cebula – 5 szt  /  czosnek – 3 ząbki  /  lubczyk świeży (kilak gałązek, w całości)  /  cukier lub ksylitol  -1/3 szkl  /  jabłko – 1 szt  /  papryka ostra – 1łyżeczka (można pominąć)  /  1 goździk  /  1/2 łyżeczki cynamonu  /  1 łyżeczka ziela angielskiego  /  1 łyżeczka pieprzu czerwonego (lub innego w ziarnach)  jałowiec (w ziarnach, 1 łyżeczka)  /  liść laurowy – 5 szt  /  sok z cytryny – 1/2 szkl  /  ocet jabłkowy  – kilka łyżek, do smaku  /  sól, najlepiej kamienna – 2 łyżeczki lub do smaku

 

Pomidory pokrój w grubą kostkę i wrzuć do garnka przekładając je kawałkami pokrojonej cebuli, dużymi kawałkami marchwi, selera, pietruszki i jabłka. Dodaj lubczyk w całości i zioła oraz cukier/ksylitol. Nie dodawaj cytryny, czosnku i octu (dodasz na końcu całej pracy). Gotuj całość minimum 3 dni, niezbyt długo każdego dnia. Pierwszego dnia do „rozpadnięcia” się pomidorów (ok. 2 godziny) a w każdy kolejny dzień tyle by zredukowała się ilość płynu (nasz ketchup będzie naturalnie gęsty).

Jeśli po dwóch dniach uznasz, że płyn zredukował się wystarczająco a warzywa całkowicie rozpadły (twarde korzenne są wystarczająco miękkie) możesz całość przetrzeć przez sito, wyjmując najpierw „lubczykowe chaszcze”, liść laurowy i większe kawałki warzyw korzeniowych.

Następnie przetartą masę połącz z warzywami i czosnkiem, zmiksuj na gładko, dodaj cytrynę, ocet i dopraw do smaku.

Przyprawy dozujcie wedle własnego gustu.

Zagotuj całość. Jeśli trzeba, jeszcze nieco zredukuj. Gorący ketchup przelewaj do słoików, zakręć przetartymi spirytusem nakrętkami i trzymaj pod ciepłym kocem do wystygnięcia lub pasteryzuj w piekarniku w temperaturze ok 120 stopni przez 20 minut.

Źródło: Smakoterapia

Categories: Warzywne

Leave a Reply



dwa × 2 =