facebook

Trochę nietypowe danie prawda?:) Przynajmniej ja się pierwszy raz spotykam z wędzoną makrelą jako dodatek do obiadu. Ale fajna odmiana typowych rybnych potraw. Na szybko, w miarę zdrowo no i niedrogo! Ja użyłam cukinii żółtej stąd ten nietypowy kolor…

carbonara_z_wedzona_makrela_gotowe1

320 g makaronu penne  /  1 cebula  /  1 większa cukinia /  rozmaryn  /  1 wędzona makrela  /  2 jajka  /  100 ml mleka  /  40 g parmezanu  /  tłuszcz do smażenia

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. W tym czasie robimy sosik.

W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz i dodać posiekaną cebulę oraz cukinię pokrojoną na kawałki podobne do makaronu. Doprawić troszkę solą i pieprzem i podsmażyć, mieszając od czasu do czasu. Po 5 minutach dodać rozmaryn i obraną z ości makrelę (tu trzeba być uważnym, łatwo przemycić taką ość do dania). Smażyć całość ok. 5 min.

W tym czasie rozkłócić jajka z mlekiem i parmezanem.

Odcedzając makaron zachować filiżankę wody z gotowania i dolać go do składników na patelni. Zdjąć na chwilę patelnię z ognia, żeby troszkę przestygło i wlać masę jajeczną mieszając energicznie, aż sos zgęstnieje, stanie się jedwabisty i pokryje makaron. Doprawić solą i pieprzem.

Źródło: Gotuj sprytnie jak Jamie

One Response so far.

  1. Natalia pisze:

    dzisiaj miałam identyczny obiad :]

Leave a Reply



− cztery = 2