facebook

Smaczne i proste ciasto warstwowe. Dla wielbicieli kokosa idealne. Nie za suche, bo jest z budyniem. W sam raz na niedzielę.

 

gotowe - 2

Ciasto: 10 dag masła  /  30 dag mąki  10 dag cukru  /  2 jajka  /  1 1/2 łyżeczki do pieczenia

Masa budyniowa: 3 budynie śmietankowe  /  1 l mleka  /  5 łyżek cukru

Masa kokosowa: 2 jajka  /  10 dag cukru  20 dag wiórków kokosowych  /  10 dag masła

Ciasto: Masło z mąką wyrobić nożem. Dolać 1/4 szkl zimnej wody, dodać cukier, jajka i proszek do pieczenia. Ręcznie zagnieść ciasto (ew. można podsypać mąką). Rozwałkować i wylepić formę (30×30 lub 25×20). Wstawić do lodówki.

Masa budyniowa: proszek budyniowy rozmieszać z niewielką ilością mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem, do wrzącego dodać rozmieszane budynie. Mieszając gotować, aż zgęstnieje.

Masa kokosowa: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dosypać cukier i ubijać, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodać żółtka, kokos i rozpuszczone, przestygnięte masło. Dokładnie wymieszać.

Na ciasto wykładamy masę budyniową, a na nią masę kokosową. Pieczemy 40-50 min w temp. 180 st. C.

Categories: Ciasta

Leave a Reply



cztery − = 0