facebook

Nie ma chyba diety, która nie zalecałaby jedzenia warzyw. Aby wykorzystać to, co w nich najlepsze trzeba je umiejętnie przygotowywać. Kupowane warzywa powinny być świeże i zdrowe. Młode cukinie, tzw. kurżetki, można jeść ze skórką.

 

80 dag młodej cukinii  20 dag startego ostrego sera  1 łyżeczka soli  4 jaja  3 ząbki czosnku  1 pęczek pietruszki   6-8 łyżek mąki  1 łyżeczka proszku do pieczenia  olej do smażenia

Cukinię umyć i zetrzeć na grubej tarce. Wymieszać z solą i jajkami.

 

Ząbki czosnku obrać i drobno posiekać. Natkę pietruszki posiekać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, czosnkiem, natką i tartym serem. Dodać do cukinii.

 

 

Na patelni rozgrzać olej. Masę nabierać łyżką i formować na patelni małe placuszki. Smażyć z obydwu stron na jasnozłoty kolor.

Podawać z sałatką z pomidorów.

Czas: 40 min

Categories: Jarskie, Obiady

2 Responses so far.

  1. Bogusia pisze:

    Bardzo smacznie wyglądające i smakujące placuszki :)

  2. Ewelina pisze:

    Robiłam wczoraj na obiad…pycha ;-)

Leave a Reply



cztery + 6 =