facebook

Jesień nastała, a wraz z nią pora na gęste zupy, gulasze, zapiekanki i inne sycące i rozgrzewające dania jednogarnkowe. Lubię robić jesienne potrawy. Bo i warzyw dużo, a i chętniej zaszywam się w kuchni niż latem, bo latem kompletnie mi się nie chce. Dziś przedstawiam gulasz po węgiersku czyli z dużą ilością papryki, zarówno świeżej jak i sproszkowanej. Jest bardzo dobry! Tzn. ja wyjadłam wszystko oprócz mięsa, mąż zajadał wszystko. Jakoś nie mam kompletnie ochoty na mięso, ani potrzeby go jeść. Jest tyle bezmięsnych pysznych dań! Ale 1-2 razy w tygodniu zrobię coś, żeby z tego mojego męża królika całkiem nie zrobić:)

 

gulasz_wegierski_gotowe1

1,5 kg mięsa na gulasz (u mnie szynka wprz.)  2-3 cebule  /  1/2 kg ziemniaków  /  1 puszka pomidorów  /  3 czerwone papryki  /  3 łyżki słodkiej papryki w proszku  /  3 ząbki czosnku  /  sól  /  ostra papryka  /  tłuszcz do smażenia

Mięso pokrój w kostkę o boku 2 cm i oprósz solą. Cebulę obierz i pokrój w dość grubą kostkę. Na dużej patelni rozgrzej smalec i zrumień mięso razem z cebulą, mieszając, aby się nie przypaliło. Następnie podlej wodą i duś do miękkości ok. 1 godziny pod przykryciem. Po tym czasie dodaj paprykę w proszku, drobno posiekany czosnek i obrane pokrojone w dużą kostkę ziemniaki (małe ziemniaki mogą zostać w całości). Dopraw solą, dodaj puszkę pomidorów i duś kolejne 15 minut. Następnie dodaj pokrojoną w paski czerwoną paprykę i duś pod przykryciem, aż ziemniaki i papryka będą miękkie. Na koniec spróbuj i dopraw solą oraz ostrą papryką.

gulasz_wegierski_gotowe2

Źródło: Palce lizać 6/2012

Leave a Reply



× 6 = dwadzieścia cztery