facebook

Mój pierwszy tegoroczny wypiek dyniowy. Pyszny sernik z dodatkiem dyniowego puree. Wierzch polany polewą z białej czekolady i dyni. Jeśli użyjecie dyni Hokkaido sernik będzie bardziej pomarańczowy. Ja użyłam zwykłej dyni i mało soczysty jest kolor sernika w przekroju.

sernik_dyniowy_gotowe1

spód: ok. 15 dag herbatników  /  1/4 szkl cukru  /  50 g masła  /  1/2 łyżeczki cynamonu
masa serowa: 80 dag białego sera  /  1  szkl. cukru  /  450 g purée dyniowego (przepis tutaj /  4 jajka  3 łyżki mąki pszennej  /  1/2 łyżeczki cynamonu
polewa: 50 g białej czekolady   /  125 g musu z upieczonej dyni

Ciasteczka  zmiksuj w blenderze razem z  cukrem, cynamonem i masłem. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasteczkową masą wylep dno tortownicy. Wstaw do lodówki.

Ser przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce. Mikserem ubij ser  z cukrem na puszystą masę, dodaj purée dyniowe i nie przerywając ubijania, dodawaj po 1 jajku. Potem w kolejności: mąkę i cynamon. Masę serową przełóż na spód i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C na mniej więcej 1 godzinę 20 minut – środek sernika będzie ścięty, a brzegi zaczną pękać. Wyjmij i odstaw ciasto do wystygnięcia na jakąś godzinę, a następnie poluzuj tortownicę i płaskim nożem ostrożnie oddziel sernik od brzegu tortownicy.

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać puree dyniowe, wymieszać i polać nią sernik. Wstawić całość do lodówki.

sernik_dyniowy_gotowe2

sernik_dyniowy_gotowe3

Będzie mi miło jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza:)

Categories: Ciasta

2 Responses so far.

  1. Kasia pisze:

    pycha! muszę zrobić

  2. Wiola pisze:

    pyszny! polecam

Leave a Reply



× cztery = 36