facebook

Skromnie wyglądające ciasto bananowe z kokosem. Na pierwszy rzut oka nie wygląda może na dzieło, ale jest wilgotne w środku i kokosowe. Jak dla mnie – super! Przepis Nigelli Lawson z książki Kuchnia. Przepisy z serca domu.

chlebek_bananowy_gotowe1

125 g masła  /  3-4 banany (ok. 50 dag)  /  150 g cukru (dałam 100g)  2 jajka  /  175 g mąki  2 łyżeczki proszku do pieczenia  /  1/2 łyżeczki sody  /  100 g wiórków kokosowych  /  ew. 100 g suszonych wiśni lub żurawiny

Masło roztopić i przestudzić. Zmiksować cukier z masłem, dodać rozgniecione banany i jajka, nadal miksując. Wmieszać łyżką mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą.. Na koniec dodać kokos i ew. suszone owoce. Wszystko razem dobrze wymieszać i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o dł. ok. 20 cm. Piec ok. 50 min w temp. 170 st. C (najlepiej sprawdzać patyczkiem czy jest suchy, a ciasto przyrumienione).

chlebek_bananowy_gotowe3

Categories: Ciasta

Leave a Reply



3 × dziewięć =