facebook

Dorwałam w promocji bataty (po 3,99!) i stworzyłam zupę z batatów i dynii. Jak widzicie w tle – zapasik dyni mam:)) Poprosiłam koleżanki żeby mi z domów rodzinnych poprzywoziły za co jestem im baardzo wdzięczna, bo dynia to piękny stwór:)

zupa_dyniowa_z_batatami_gptowe1

1 mała dynia  /  1 większy batat  /  1 cebula  /  ok. 5 ząbków czosnku  /  2 łyżki oliwy  /  ok. 3,5 szkl wywaru lub wody  /  1/2 szkl kwaśnej śmietany  sól, pieprz, pieprz cayenne lub chili

Rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Dynię przekroić na pół, usunąć nasiona, pokroić na mniejsze kawałki (wzdłuż, na paski). Batata dokładnie umyć, przekroić na pół, cebulę też i ułożyć razem z dynią na blasze i piec ok. 30-40 min, aż zmiękną i lekko się zrumienią. Przestudzić warzywa i wyjąć z nich miąższ, włożyć do garnka razem z cebulą, obrać czosnek i dodać do nich. Zalać warzywa bulionem lub wodą, doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień, po czym gotować ok 15 min. Przestudzić lekko zupę i zmiksować na gładką masę blenderem. Doprawić dobrze solą, pieprzem, cayenne lub chili, żeby zadziałała rozgrzewająco:) Podawać z łyżką śmietany.

Categories: Zupy

Leave a Reply



7 + = trzynaście