facebook

Spodobał mi się pomysł meksykańskiej lazanii według Nigelli Lawson. Bez użycia makaronu, warstwy farszu przekładamy bowiem tortillą. Danie to powtórzę na pewno nie jeden raz. Na razie jej małym minusem było to, że płyn z pomidorów za bardzo wypływał, ale następnym razem odparuję bardziej pomidory na patelni, żeby były gęściejsze.

 

lazania_po_meksykansku_gotowe1

sos: 1 cebula  /  1 czerwona papryka  /  1-2 papryczki chili  /  2 op. krojonych pomidorów  /  1 łyżka ketchupu  /  sól, pieprz  

nadzienie:  1 op. kukurydzy  /  1 op. czerwonej fasolki  /  1 op. czarnej fasolki (lub mieszankę meksykańską) 

dodatkowo: 30 dag sera żółtego  /  4 tortille (Nigella robi z 8, układa podwójnie, ale ja zrobiłam z jednej warstwy)

Sos: na dużej patelni rozgrzać 2-3 łyżki tłuszczu, dodać posiekaną cebulę, paprykę czerwoną pokrojoną w kostkę oraz drobno posiekane chili (bez pestek!). Podsmażać ok. 10 min, następnie dodać pomidory z puszki i ketchup. Dusić ok. 10-15 min, aż sos trochę zgęstnieje i odparuje nadmiar płynu.

Nadzienie: W większej misce wymieszać odcedzoną kukurydzę i fasolkę. Dodać 2/3 startego żółtego sera i wymieszać.

Na dno piekarnika wstawiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia – będzie tam skapywał sos z lazanii piekącej się wyżej.

Układamy lazanię:
Od dołu:
tortilla
1/3 mieszanki fasoli z kukurydzą
1/4 sosu pomidorowego
tortilla
1/3 mieszanki fasoli z kukurydzą
1/4 sosu pomidorowego
tortilla
1/3 mieszanki fasoli z kukurydzą
1/4 sosu pomidorowego
tortilla
1/4 sosu pomidorowego
1/3 startego sera

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st C 10 min. Odstawić na 10-15 min przed pokrojeniem. Kroić w trójkąty jak tort.

lazania_po_meksykansku_gotowe3

Źródło: Nigella Lawson Kuchnia. Przepisy z serca domu

Categories: Inne, Jarskie, Zapiekanki

Leave a Reply



× dziewięć = 72