facebook

Oboje z mężem lubimy bardzo sezam, jemy sezamki a chałwę uwielbiamy. To ciasto już chyba ze 2 lata temu wycięłam z jakiejś gazety i czekało na swoją kolej. I doczekało się. Bardzo smaczne, ujęłam trochę cukru, więc nie za słodkie, idealne. Trochę z nim przygód miałam, chyba to nie był dzień na pieczenie, bo najpierw przypaliłam masę i trzeba było szybko do klepu biec po składniki, a potem rozwaliłam górną warstwę ciasta z sezamem:) Aż nie wierzę, że jednak wyszło i takie pyszne jest:) Bardzo lubię ciasta przekładane, ale kruche – jak to. Sezamowiec z chałwą to strzał w dziesiątkę!

Ciasto sezamowe z chałwą_gotowe_1

Ciasto: 2 jajka  /  3 szkl mąki  /  3/4 szkl cukru  /  kostka masła  /  1 łyżeczka sody  /  2-3 łyżki śmietany

Warstwa sezamowa: 30 dag sezamu  /  2 łyżki miodu  /  1/2 szkl cukru  /  1/2 kostki masła

Masa chałwowa: 1/2 szkl mleka  /  1 kostka masła  /  30 dag chałwy  /  1/2 szkl cukru

Ciasto; zagnieść wszystkie składniki. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować i wyłożyć formę 25×20 i upiec w temp. 180 st. C (ok 20 min).

Warstwa sezamowa: wszystkie składniki włożyć do garnka i mieszając, rozpuścić (rzecz jasna masło i miód:)). Drugie ciasto kruche tak samo rozwałkować, ułożyć w formie, wylać na nie warstwę sezamową, wyrównać i tak samo upiec jak to pierwsze. Jeśli mamy 2 takie samy blaszki to można to oczywiście na raz zrobić.

Masa: wszystkie składniki mieszając zagotować, tak, żeby chałwa się rozpuściła. Lekko przestudzić. Masą chałwową posmarować pierwszy kruchy placek, przykryć plackiem z warstwą sezamową. Trzymać w lodówce.

Ciasto sezamowe z chałwą_gotowe_2

Będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz :)

Categories: Ciasta

Leave a Reply



trzy − 2 =