facebook

Croquetas to hiszpańsku kuzyn polskiego krokieta. Tylko taki dalszy, bo zdecydowanie inny:) ten hiszpański jest napełniony masą beszamelową, która rozpływa się w ustach. Do masy beszamelowej można dodać różne dodatki typu szynka, grzyby czy sery. Są dość pożywne, idealnie nadają się jako przekąska.

croquetas_gotowe1

50 g masła  /  2 łyżki oliwy  /  75 + 50 g mąki  /  300 ml mleka  /  sól, pieprz  /  szczypta gałki muszkatołowej  /  50 g twardego sera  2-3 plasterki szynki  1 jajko  /  100 g bułki tartej  /  tłuszcz go głębokiego smażenia

Rozpuścić masło z oliwą w garnku. Następnie wmieszać do niego 75 g mąki dokładnie mieszając, aż całość dobrze się połączy. Zmniejszyć ogień i zacząć powoli dolewać mleko bardzo energicznie mieszając rózgą, żeby nie było grudek (można ściągnąć z ognia i je „roztrzepać”:)), podgrzewać, aż masa zacznie gęstnieć. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz startym serem. Dodać drobno pokrojoną szynkę, wymieszać i zostawić do wystudzenia, następnie wstawić do lodówki na ok 1 godz, żeby masa stężała.

Przygotować trzy talerze; na jeden wysypać mąkę (50 g), na drugi bułkę tartą i na trzeci wbić jajko i rozbełtać je widelcem. Ręce oprószyć mąką i nakładać łyżką schłodzoną masę beszamelową i rękami formować ją w kształt krokieta czy kiełbaski. Obtaczać każdą kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć w mocno rozgrzanym tłuszczu, aż się zarumieni z obu stron (ok. 2-3 min). Nie jest to łatwe zadanie, szczególnie to formowanie, ale trochę cierpliwości i się da:)

Przepis Jamiego Olivera z książki Kulinarne wyprawy Jamiego.

Categories: Inne, Przekąski

Leave a Reply



− jeden = 1