facebook

28 września 2015, a więc całkiem niedawno została wydana książka blogera kulinarnego – Szymona Kubickiego, który prowadzi bloga pod tym samym tytułem co książka – Facet i kuchnia. Przyznam, że nazwa bloga była mi znana, ale… nie zaglądałam do niego:) Także pierwszy raz miałam styczność z gotowaniem Szymona przeglądając jego książkę. Książkę wydało Wydawnictwo Literackie i jest to bardzo ładnie wydana książka. Jest dość gruba, ma twardą okładkę, a w środku 130 przepisów, każde opatrzone zdjęciem  żony Szymona.

IMG_1493

Książka podzielona jest na 20 rozdziałów podzielonych tematycznie wg głównego składnika dania.

IMG_1494

IMG_1495

Szymon pisząc tę książkę chciał pokazać, że dania bezglutenowe nie muszą być nudne i niesmaczne. Książka zawiera bowiem same potrawy bezglutenowe. Pokazane jest jak korzystać z sezonowości produktów,z  bogactwa warzyw i owoców, a także bezglutenowych zbóż. Na początku miałam wrażenie, że przeglądam książkę wegetariańską w dodatku, ale zaskoczył mnie rozdział 17 i 18, w których są ryby, owoce morza i mięso. Więc jest to bogata książka dla bezglutenowców, dla wegetarian (i wegan), jak i dla jedzących mięso. Potrawy są lekkie, kolorowe i wg mnie dalekie od tradycyjnej kuchni polskiej. Myślę, że jest to książka dla ludzi chcących się zdrowo odżywiać, świadomych, którym zależy żeby posiłek  był wartościowy odżywczo, a nie tylko sycił i był smaczny. Organizm nasz potrzebuje bowiem wartości odżywczych pochodzących z jedzenia, a nie tylko pełnego żołądka „byle czego”.

IMG_1500

IMG_1501

Mi się najbardziej spodobał rozdział 19 i 20 -  Bakalie, Czekolada i kakao, czyli zdrowe słodycze:) Mam już tu upatrzone do zrobienia Ciasteczka brownie z kaszy jaglanej, Placek bakaliowy bez pieczenia, Batony musli z nasionami chia i kaszą jaglaną, Domowa wytrawna nutella, Czekoladowe babeczki z bakaliami i parę innych rzeczy:) No zobaczcie sami, czy nie kuszą:)

IMG_1510

IMG_1506

Co do tego, że książka jest apetyczna nie mam wątpliwości. Jeśli chodzi o mnie to te rozdziały ze zdrowymi słodkościami najbardziej mi przypadły:) Ale też wiem, że gdybym dała książkę mężowi, żeby sobie wybrał coś na obiad, to by kręcił nosem, że większość dań to same warzywa, i że by sobie pewnie nie pojadł:) Chociaż mięso jemy rzadko… Zatem wydając końcową opinię książkę najbardziej polecam osobom zdrowo odżywiającym się, które chcą jeść lekko, smacznie i pożywnie. Bo ta książka przyjdzie im z pomocą i urozmaici posiłki. Ja też z niej skorzystam, a przepisami się pochwalę oczywiście na blogu:)

Dziękuję Wydawnictwu Literackie za możliwość zrecenzowania książki.

Dane techniczne:

Tytuł Facet i Kuchnia. Smacznie, kreatywnie i bez glutenu
Autor Szymon Kubicki
Wydawnictwo Wydawnictwo Literackie
Oprawa twarda
Rok wydania 2015
Numer wydania 1
Liczba stron 332
Categories: Recenzje książek

Leave a Reply



− 3 = pięć