facebook

Proste, smaczne ciastka z wykorzystaniem dyniowego puree.

ciasteczka_dyniowe_gotowe1

125 g masła   /  110 g drobnego cukru do wypieków   /  1 duże jajko  / 150 g purée z dyni  /  1 łyżeczka ekstraktu z wanilii   /  250 g mąki pszennej   2 łyżeczki cynamonu  1 łyżeczka proszku do pieczenia   Lukier:  1 szklanka cukru pudru   /  1 łyżeczka cynamonu

Masło i cukier ucieramy mikserem na jasną, puszystą masę. Nadal miksując, dodajemy jajko, purée z dyni i ekstrakt z wanilii. Do masy przesiewamy mąkę, cynamon i proszek do pieczenia, miksujemy do osiągnięcia gładkiej konsystencji. Wykładamy masę porcjami – najlepiej łyżką – na blachę wyścieloną papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Każde ciasteczko spłaszczamy dnem szklanki zanurzonym w mące. Pieczemy 15 minut w 175°C, studzimy. Robimy lukier: cukier i cynamon rozcieramy z 2-3 łyżkami wrzącej wody na gładką masę (jeśli lukier jest za gęsty, dolewamy wody, a jeśli zbyt rzadki, dosypujemy cukru). Lukrujemy ciastka.

Purée dyniowe – przepis

ciasteczka_dyniowe_gotowe2

Przepis pochodzi z magazynu Kuchnia 11/2014

One Response so far.

  1. Karmel-itka pisze:

    pomysł pierwszorzędny!

Leave a Reply



cztery × = 24