facebook

Przyznam, że nie pamiętam czy jadłam kiedy takie klopsiki, czy też pulpeciki w sosie pomidorowym. Ale taki obiad nam spasował. Można je podać z ziemniakami, ryżem, czy też tak jak ja – z makaronem np.ze spaghetti.

 

klopsiki w sosie pomidorowym_gotowe1

Klopsiki: 60 dag mielonej wieprzowiny  /   1 jajko  /  100 ml mleka  /  75 g bułki tartej  /  1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego  /  2 łyżki zieleniny (koperek, natka, szczypiorek)  /  sól, pieprz  Sos pomidorowy: 1 cebula  /  1-2 ząbki czosnku  /  kartonik przecieru pomidorowego  /  sól, pieprz  /   oregano, bazylia

Wszystkie składniki na klopsiki dać du większej miski, wymieszać czystymi rękami, doprawić. Z masy formować małe kuleczki (najlepiej rękami zwilżonymi w zimnej wodzie). Na dużej patelni rozgrzej nieco oleju i podsmażaj klopsiki. Wystarczą zaledwie 2-3 minuty z jednej i drugiej strony – mięso powinno się ściąć, leciuteńko zrumienić, ale nie musi być mocno wysmażone.

Sos pomidorowy: posiekaj cebulę i czosnek. W garnku rozgrzej nieco oliwy i podsmaż na niej cebulę oraz czosnek, aż lekko się zeszklą, ale nie zbrązowieją. Wlej przecier pomidorowy, dodaj liść laurowy i 2 ziarenka ziela angielskiego, po szczypcie ziół, przypraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, posłódź lekko do smaku, żeby zredukować kwaśność pomidorów i zagotuj.

Teraz przełóż klopsiki do gotującego się sosu pomidorowego i gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez kilka minut, żeby mięso w środku doszło, a smaki się połączyły.

One Response so far.

  1. Wiola pisze:

    jedno z moich ulubionych dań :)

Leave a Reply



jeden × 4 =