facebook

Kolejne moje wariacje na temat dyni. Tym razem muffinki z dodatkiem dyniowego puree. Nie wiem czy już wspominałam, ale jestem zakochana w dyni, ten jej kolor – no cudo! Dlatego mam mały zapasik jej i stopniowo zużywam – na obiad lub na słodko.

muffinki_dyniowe_gotowe1

35 dag mąki  15 dag cukru  /  35 dag puree z dyni  /  70 g stopionego masła  /  70 ml maślanki  /  2 jajka  /  garść orzechów włoskich  /  2 łyżeczki proszku do pieczenia  /  cynamon 

Przesianą mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Puree z dyni wymieszać z jajkami, maślanką i masłem. Suche składniki wymieszać z mokrymi. Dodać posiekane orzechy. Ciasto nakładać do foremek na babeczki i piec w temp. 190 st. C ok 20 min. Udekorować lukrem polewą taką jak tutaj lub po prostu cukrem pudrem.

muffinki_dyniowe_gotowe2

Przepis pochodzi z książki Pyszne 25

One Response so far.

  1. Muffinki wyglądają bardzo apetycznie! :) Muszę przyznać, że nigdy nie jadłem takich z dodatkiem dyni.

Leave a Reply



sześć + 6 =