facebook

Pyszniutka zupa krem z porów, z dodatkiem sera pleśniowego i z dodatkiem grzanek… Mniamuśne to było:)

 

zupa_pporowa_z_serem_plesniowym_gotowe1

2 cebule  0,5 kg pora  /  2 łyżki masła  /  3 łyżki mąki  /  10-15 dag sera pleśniowego ( Lazur błękitny)  /  sól, pieprz  chleb na grzanki  /  1 łyżka masła

Cebulę i por obrać (por odkładnie umyć). Pokroić na półplasterki (białą i zieloną część) i podsmażyć na maśle. Następnie posypać je mąką, zamieszać i po chwili zalać ok. 1 l wody lub wywaru. Gotować na małym ogniu ok. 10 min. Zupę zblendować na gładko, dodać pokruszony ser (2/3) i podgrzewać do rozpuszczenia, mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać z pokruszonym serem (1/3) i grzankami.

Grzanki: chleb pokroić w kosteczkę i podsmażyć na maśle (można dodać od tego jeszcze  czosnek).

zupa_pporowa_z_serem_plesniowym_gotowe2

Categories: Zupy

Leave a Reply



5 + pięć =