Pyszniutka zupa krem z porów, z dodatkiem sera pleśniowego i z dodatkiem grzanek… Mniamuśne to było:)
2 cebule / 0,5 kg pora / 2 łyżki masła / 3 łyżki mąki / 10-15 dag sera pleśniowego ( Lazur błękitny) / sól, pieprz / chleb na grzanki / 1 łyżka masła
Cebulę i por obrać (por odkładnie umyć). Pokroić na półplasterki (białą i zieloną część) i podsmażyć na maśle. Następnie posypać je mąką, zamieszać i po chwili zalać ok. 1 l wody lub wywaru. Gotować na małym ogniu ok. 10 min. Zupę zblendować na gładko, dodać pokruszony ser (2/3) i podgrzewać do rozpuszczenia, mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać z pokruszonym serem (1/3) i grzankami.
Grzanki: chleb pokroić w kosteczkę i podsmażyć na maśle (można dodać od tego jeszcze czosnek).