facebook

Przepis na afrykańskie pałki z kurczaka pochodzi z książki Nigelli Przepisy z serca domu. Dla mnie „mogą być”, ale mężowi bardzo posmakowały, więc zasługują chyba na publikację:)

afrykanskie_palki_gotowe1

ok. 8 pałek z kurczaka (tzw. podudzi) – można mniej  /  sos: 80 ml sosu Worcestershire (np. taki/  4 łyżki ketchupu  /  2 łyżeczki musztardy  /  1 łyżeczka imbiru w proszku  1 łyżka dżemu morelowego  /  1 cebula drobno posiekana 

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać (ja zrobiłam to już w naczyniu, w którym je piekłam). Zanurzyć w tej marynacie podudzia, tak by pokryła je w całości. Najlepiej zostawić do marynowania na noc, a przynajmniej na kilka godzin, w lodówce. Następnie kurczaka wraz z marynatą piec ok. 45 min w temp. 200 st. C, podlewając od czasu do czasu mięso powstałym sosem.

afrykanskie_palki_gotowe2

Categories: Dania z drobiu, Inne

Leave a Reply



× pięć = 45