facebook

Te ziemniaczki są po prostu fantastyczne! Trochę przypraw trzeba mieć do nich, ja pominęłam tylko nasiona fenkułu, ale i tak są ekstra. Można je zrobić do obiadu, nawet przy okazji jak pieczemy jakieś mięso czy ciasto, ale ja je zrobiłam raz na wieczór jak graliśmy w grę (Rummikub). Także polecam jako przegryzka domowa, nie żadna sklepowa, lub na obiad.

pieczone ziemniaki 1

ok. 1 kg ziemniaków  /  2 łyżki oleju lub oliwy  /  2 łyżeczki kurkumy  1 łyżeczka nasion fenkułu (pominęłam)  /  1 łyżeczka nasion kuminu  1 łyżeczka czarnuszki  1/2 łyżeczki chilli  /  1 główka czosnku  sól

Ziemniaków nie trzeba obierać, tylko dobrze wyszorować, pokroić w kostkę o boku 2-3 cm . Wszystko dokładnie razem wymieszać (prócz czosnku), by ziemniaki obtoczyły się w przyprawach. Przełożyć na blachę od piekarnika, rozłożyć między ziemniakami ząbki czosnku (nieobrane). Piec ok. godzinę w 200 st. C, nie mieszając, aż będą fajnie spieczone. Podawać posypane solą.

pieczone_ziemniaki_ze_szpinakiem_gotowe2

Źródło:Kuchnia. Przepisy z serca domu – Nigella Lawson

4 Responses so far.

  1. Rewelacyjne zdjęcia :) Na miniaturce myślałem, że to kurczak :)

  2. ewa pisze:

    A w jakiej temperaturze?

Leave a Reply



siedem − = 5