facebook

Wydaje mi się, że już każdy jadł to ciasto oprócz mnie:) Do zaszłego tygodnia, bo w końcu i ja postanowiłam je zrobić. Na początku nie powaliło mnie, ale na drugi dzień mi bardzo posmakowało. Szpinak jednak troszkę czuć, ale masa do tego jest super i się wszystko uzupełnia. Ciasto istnieje również pod nazwą Leśne runo.

 

gotowe-1

Ciasto: 40 dag mrożonego szpinaku  /  1 szkl. oleju  /  1 szkl. mąki pszennej  /  1 szkl. mąki krupczatki  /  2 łyżeczki proszku do pieczenia  /  3 jajka  /  ok. 1 szkl. cukru  Masa: 500 g śmietany kremówki  /  2 łyżki żelatyny  /  2-4 łyżki cukru pudru   / ew. sok z cytryny   Dodatkowo: granat

Szpinak rozmrozić i odsączyć. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając powoli wlewać olej, oraz obie mąki wymieszane z proszkiem. Dodać szpinak i dokładnie zmiksować, aż ciasto zrobi się zielone, a składniki połączą. Wylać do formy (u mnie tortownica o śr.23 cm) wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec ok. 50 min.

Po wystudzeniu ściąć wierzch ciasta i rozdrobnić na talerzu.

Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i ew. z sokiem z cytryny (wg własnego uznania). Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl wody i dodać do śmietany, zmiksować dokładnie.

Na ciasto wyłożyć masę śmietankową, wygładzić, wierzch posypać pokruszonym ciastem, lekko je docisnąć dłonią i obsypać owocami granatu.

Smacznego!

lesny_mech_gotowe1

lesny_mech_gotowe2

Categories: Ciasta

Leave a Reply



5 − trzy =