facebook

Pide to odmiana tureckiej pizzy. Ciasto jest drożdżowe, takie jak na pizzę, tylko kształt jest inny, takiej łódeczki i bez sosu pomidorowego. Bardzo fajne. Ja zrobiłam większe tj. dł. ok 20 cm, ale fajnie sprawdziłyby się mniejsze w formie przekąski na jakąś imprezę.

 

pide_ze_szpinakiem_gotowe1

ciasto: 1 łyżeczka drożdży instant  /  450 g mąki  /  1 łyżeczka soli    nadzienie: 1 cebula  /  450 g mrożonego szpinaku  /  200 g sera feta  /  sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Ze składników na ciasto zagniatamy drożdżowe ciasto dodając ok. 1 szkl. ciepłej wody. Możemy odstawić na ok 40 min w ciepłe miejsce, ale przy drożdżach w proszku nie jest to konieczne.

Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na tłuszczu, dodajemy szpinak (rozmrożony lub nie), podgrzewamy do odparowania nadmiaru wody, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec dodajemy rozdrobniony ser.

Nim zaczniemy formować ciasto należy nagrzać piekarnik i blache do 250 stopni. Kawałek ciasta, wielkości mandarynki dokładnie obsypujemy mąką, następnie na stolnicy wałkujemy je, żeby miało owalny kształt.  Nakładamy ok. łyżkę farszu  i zlepiamy dwa końce tworząc łódeczkę. Przenosimy na rozgrzaną blachę. Pieczemy około 10 minut. Pide jest gotowe gdy ciasto lekko się zarumieni.  Jeśli będziecie piec za długo pide będzie twarde i suche.

pide_ze_szpinakiem_gotowe3

Leave a Reply



4 + trzy =