facebook

Oboje z mężem bardzo lubimy pierogi. Najbardziej ruskie i ruskie po grecku. Więc pomimo, że mieliśmy na tamte ochotę zrobiłam z mięsem, bo też dobre a i przepisem warto się podzielić. A Wy jakie najbardziej lubicie? Napiszcie w komentarzu:)

pierogi_z_miesem_gotowe1

Składniki na 2-3 osoby

Ciasto:  2 pełne szklanki mąki  /  ok. 3/4 bardzo ciepłej wody  /  1 jajko  /  sól

Farsz: 50 dag ugotowanego  mięsa  / ew. 1 ugotowana marchewka  /  1 duża cebula  /  1 łyżka tłuszczu  /  sól, pieprz  /  słonina lub boczek na skwarki

Przygotować tradycyjne ciasto na pierogi, stopniowo dolewając wodę, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.

Ugotowane  mięso zemleć l(ub zblendować) wraz z marchewką. Cebulę obrać, drobno pokroić, podsmażyć na maśle. Do mięsa dodać cebule, dokładnie wymieszać i doprawić.

Nadziewać pierogi, gotować w osolonej wodzie – od momentu aż wypłyną około 1 minuty. . Podawać polane  skwarkami.

pierogi_z_miesem_gotowe2

Leave a Reply



4 − jeden =