facebook

Pięknie prezentujące się, bardzo dobre warstwowe ciasto. Troszkę dla osób cierpliwych, bo jednak 6 warstw ciasta trzeba rozwałkować i upiec, ale schodzi raz-dwa. Widok i smak wszystko wynagradza:) Ciasta przełożone są masą budyniową, a kruche placki na drugi dzień są idealnie miękkie.

 

ukrainka_gotowe1

Ciasto: 3 jajka  2 łyżki kakao  /  3/4 szkl. cukru  /  1 łyżka sody  3 łyżki miodu  /  3 szkl. mąki
Krem:  1 litr mleka  2 czubate łyżki mąki pszennej  /   2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej  /  2 jajka  1 cukier waniliowy  /  1 szkl. cukru  1 kostka masła

Ciasto:
Jajka z cukrem ubijać na parze przez 15minut. Dodać sodę, kakao i miód. Wsypać połowę mąki i wymieszać na gładką masę. Następnie wsypać resztę mąki i zagnieść ciasto. Podzielić na 6 równych części.Wałkować placki na blachę (25×20) i piec kolejno w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni ok. 5-7 min każdy. Placki wystudzić.
Krem:
Mleko wlać do garnka odlewając 1/2 szklanki. Mąkę pszenną i ziemniaczaną , jajka i obydwa cukry wymieszać na gładką masę. Dodać odlane wcześniej mleko, wymieszać i wlać do gotującego się w garnku mleka.Budyń wystudzić i zimny dodawać porcjami do zmiksowanego masła. Gotowym kremem przekładamy placki (ok.7-8 łyżek masy na każdą warstwę). upieczonych wcześniej. Ciasto szczelnie owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny.

Źródło

 

Categories: Ciasta

2 Responses so far.

  1. ami pisze:

    Bardzo smaczne ciacho. Robiłam je w tamtym roku. Żeby szybciej zmiękły, blaty nasączałam kawą :)

  2. Wiola pisze:

    bardzo mięciutkie i smaczne ;)

Leave a Reply



trzy × 3 =