facebook

Szybkie i proste danie w „chińskim stylu”. W czasie gdy gotuje się ryż (u mnie brązowy, więc dłużej) całe danie jest już gotowe. Warzywa są w takim gęstym, trochę kleistym sosie, do tego cienko pokrojony i przysmażony schab, i ryż.

 

wieprzowina_po_chinsku_gotowe1

Na 2 porcje:

30 dag schabu  /  1 cebula  /  1 papryka  /  2 ząbki czosnku  /  ok. 10 małych pieczarek  /  pół pęczka szczypiorku  /  2 łyżki mąki ziemniaczanej  /  6 łyżek sosu sojowego  /  ok. 3 łyżki octu ryżowego  /  1 łyżeczka cukru pudru  /  ryż do podania

Na patelni rozgrzewamy nieco tłuszczu i podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, czosnek pokrojony w plasterki i paprykę pokrojoną w większą kostkę. Po chwili dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki. Smażymy, aż pieczarki zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem.

Łyżkę mąki ziemniaczanej mieszamy z ok. 0,5 szkl zimnej wody, sosem sojowym i cukrem pudrem. Tą mieszaniną zalewamy warzywa i podgrzewamy, aż utworzy się gęsty sos. Doprawiamy do smaku octem ryżowym.

Mięso kroimy jak frytki, przyprawiamy solą i pieprzem i zasypujemy resztą mąki ziemniaczanej, dokładnie mieszając. Smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu, aż mięso się zezłoci. Podajemy z ugotowanym ryżem i warzywami w sosie. Udekorować posiekanym szczypiorkiem.

wieprzowina_po_chinsku_gotowe2

Leave a Reply



8 × siedem =