facebook

Pyszny, mocno czekoladowy keks z dodatkiem suszonych śliwek i orzechów włoskich. Ciasto przypomina brownie, jest tak czekoladowe. Zaletą jest to, że jest szybkie do wykonania. Można go wykorzystać jako repertuar na świąteczny stół czy po prostu jako szybkie ciasto zaspokajające „słodką zachciankę”.

 

keks_czekoladowy_gotowe1

180 g mąki pszennej  /  3 łyżki kakao  /  1 łyżeczka proszku do pieczenia  /  180 g masła  /  2/3 szklanki cukru  4 jajka  100 g czekolady gorzkiej (70% kakao), roztopionej w kąpieli wodnej  /  150 g suszonej śliwki  /  150 g orzechów włoskich, posiekanych  /  30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej  /  ew. 70 g czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej – do dekoracji wierzchu

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Bakalie – śliwkę, orzechy, skórkę pomarańczową wymieszać z pół łyżki mąki

Miękkie masło umieścić w misce i utrzeć razem z cukrem na lekką, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu, do gładkości.  Dodać roztopioną, lekko przestudzoną czekoladę i zmiksować.

Dodać mąkę wymieszaną z suchymi składnikami. Wymieszać łyżką  do połączenia się składników. Dodać bakalie i wymieszać.

Ciasto przełożyć do formy keksówki (uprzednio wysmarowanej masłem i oprószonej mąką) o dolnych wymiarach 22 x 8 cm. Piec około 40 minut w temperaturze 160ºC, i ok. 15-20 w 170ºC. Piec do tzw. suchego patyczka. Lekko przestudzić w formie, następnie wyjąć, i ew. udekorować wierzch roztopioną czekoladą (ja pominęłam).

keks_czekoladowy_gotowe2

Categories: Ciasta

Leave a Reply



5 + dziewięć =