facebook

Tort makowy z masą orzechową to mój wypiek imieninowy (na Katarzynki), ale z myślą już o świętach. Można go upiec jako zwykły makowiec z masą orzechową, bo piętrowy jak tort nie jest. Ciasto mocno makowe przełożone jest masą orzechową (taką jak do orzeszków). Bardzo dobry! Polecam go na wigilijny stół.

 

tort_makowy_gotowe1

Ciasto: 20 dag maku  ok. 0,5 l mleka lub wody  /  6 jajek  /  10 dag cukru   /  2 łyżki bułki tartej  /  szczypta sody

Masa orzechowa: 1 szkl orzechów włoskich  0,5 szkl mleka  /  1 kostka masła  10 dag cukru pudru  /  ok. 30 ml nalewki orzechowej (do smaku) 

Polewa: 50 g masła  /  100 g gorzkiej czekolady

Jśli mak jest zmielony już to zalewamy go wrzącym mlekiem/wodą do przykrycia i zostawiam, aż wystygnie.

Jeśli mamy zwykły mak to są dwie opcje; albo mielimy go w młynku do kawy (ja tak zrobiłam) i postępujemy jak wyżej, albo zalewamy go wrzącym mlekiem/wodą do przykrycia i jak przestygnie mielimy w maszynce do mięsa dwa razy.

Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem. Dołożyć przestudzony mak i wymieszać. Dodać bułkę tartą i sodę. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli po czym dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać. Ciasto piec w tortownicy o śr. ok. 23 cm (lub zwykłej blaszce) ok. 30 min w 180 st. C.

Orzechy zemleć. Mleko zagotować i zalać nim orzechy.Ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i partiami dodawać orzechy. Na końcu dodać do smaku nalewkę orzechową (Soplica ma małą nalewkę z orzecha włoskiego, bo są też z orzecha laskowego).

Ciasto przekroić na 2części. Pierwszą posmarować 3/4 kremu i przykryć drugim krążkiem. Wyłożyć resztę masy na wierzch i boki.

Składniki na polewę rozpuścić i udekorować nią ciasto. Można posypać jeszcze orzechami. Trzymać w lodówce.

tort_makowy_gotowe2

Categories: Ciasta

Leave a Reply



pięć × = 10