facebook

Kluski śląskie zrobione z dodatkiem szpinaku. Zamiast mrożonego można użyć też świeżego, posiekanego i podduszonego na maśle. Bardzo dobre! I zawsze to jakaś zdrowsza odmiana tradycyjnych klusek śląskich:)

 

knedle_ze_szpinakiem_gotowe1

ok. 60 dag ugotowanych ziemniaków  /  45 dag mrożonego szpinaku  /  1 jajko  /  1 ząbek czosnku  /  ok. 3/4 szkl mąki ziemniaczanej  /  ok. 1 łyżeczka soli  

Szpinak rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody.

Ugotowane, utłuczone (przeciśnięte przez praskę) ziemniaki przełożyć do miski, dodać szpinak, jajko, przeciśnięty czosnek, sól i mąkę. Wyrobić ciasto. Urywać po kawałku i na omączonej dłoni rolować kulki. Na środku zrobić dzirukę (dołeczek) palcem. Uformowane kluski gotować w osolonym wrzątku ok. 2 min od wypłynięcia. Podajemy gorące np. ze skwarkami lub z masełkiem i cebulką.

Categories: Dania mączne, Jarskie

2 Responses so far.

  1. Anetka pisze:

    Ze szpinakiem kluski śląskie smakują jeszcze bardziej, dzięki za przepis

Leave a Reply



trzy + 8 =