facebook

W zeszłym roku robiłam kapuśniaczki drożdżowe, a w tym roku zrobiłam z gotowego ciasta francuskiego. Wiadomo-duże ułatwienie, bo i mniej roboty i mniej brudzenia. A chyba i lepsze:)

 

kapusniaczki_francuzkie_gotowe_1

1 op. ciasta francuskiego  /  60 dag kiszonej kapusty  /  15-20 dag pieczarek  /  50 g suszonych grzybów  /  2 cebule  /  1 jajko  /  2-3 łyżki tłuszczu  /  sól, pieprz, kminek

Kapustę zalać wodą i gotować ok. 2-3 godziny. Suszone grzyby zalać wodą i moczyć też ok. 2 godz., następnie ugotować (ok. godzinę).

Ugotowaną i odcedzoną kapustę posiekać, podobnie ugotowane grzyby. Cebulę i pieczarki pokroić i podsmażyć. Dodać do nich kapustę i grzyby, wymieszać doprawić solą i pieprzem.

Piekarnik rozgrzać do 190 st. C. Arkusz ciasta francuskiego podzielić wzdłuż krótszej krawędzi na 3 równe części. Pośrodku każdej z nich rozłożyć na całej długości nadzienie z kapusty, zostawiając po bokach miejsce na sklejenie ciasta. Ja na jedna część dałam pasztet (żeby wyszły paszteciki:).

IMG_2902

Ciasto zwinąć w rulon, miejsce sklejenia posmarować jajkiem i docisnąć. Rulony pokroić na małe kapuśniaczki. Układać na blasze sklejeniem do dołu. Wierzch posmarować jajkiem i posypać kminkiem. Piec ok. 20 min.

IMG_2903

Categories: Jarskie, Przekąski

Leave a Reply



+ 5 = czternaście