facebook

Przedstawiam Wam makowiec zawijany, ale nie drożdżowy, a na biszkopcie! Moim zdaniem szybszy i chyba bardziej prosty…  Taka rolada biszkoptowa z makiem:) Przepis Ani Starmach z książki Pyszne na każdą okazję.

makowiec_zawijany_gotowe1

Biszkopt: 4 jajka   /  200 g cukru  /  2 łyżki wody  /  120 g mąki   1 łyżeczka proszku do pieczenia  /  szczypta soli
Dodatkowo:  200 g mielonego maku  /  50 g cukru  /  1 łyżka masła  1-2 łyżki miodu  2 białka  /  2 łyżki orzechów włoskich  /  2 łyżki skórki pomarańczowej 

Zmielony mak zalać szklanką wrzątku, poczekać, aż napęcznieje. Dodać do maku miód, bakalie, cukier, roztopione masło oraz pianę ubitą z białek. Wymieszać i ew. dosłodzić miodem.
Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem, dodać 2 łyżki wody. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do ciasta (ciągle miksując). Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć łyżką z resztą ciasta. Ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 12-15 minut w 180*C. Po tym czasie wyłączyć grzanie, uchylić drzwiczki i zostawić tak na ok 5 minut.
Ciasto delikatnie oderwać od papieru do pieczenia, posmarować masą makową i zwinąć w rulon, a następnie owinąć papierem lub folią spożywczą i odstawić do lodówki do wystudzenia i stężenia.

Przygotować lukier: do cukru pudru (200 g)  wlać tyle soku z cytryny by otrzymać gęsty lukier, polać nim gotową roladę.

Categories: Ciasta

One Response so far.

  1. MK pisze:

    Nie pomyślałbym o połączeniu maku z biszkoptem, ale to co widzę zdecydowanie mi się podoba. Przeglądam przepisy z makiem bo muszę coś przygotować na makowy tydzień.

Leave a Reply



− dwa = 1