facebook

Zimowe ciasteczka cynamonowe z mąki razowej to taka zdrowsza propozycja świątecznych, ale nie tylko, słodkości. W ciastkach można zrobić dziurki i powiesić na choince. U mnie nie doczekały:) Pierwsze wrażenie po ich skosztowaniu było mieszane, bo jednak mąka pełnoziarnista ma swój specyficzny smak, ale im dłużej leżały tym bardziej mi smakowały:)

 

razowe_ciasteczka_cynamonowe_gotowe1

2 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej  /  1/2 szkl mąki pszennej  3/4 szklanki brązowego cukru  /  3/4 łyżeczki proszku do pieczenia  /  1/2 łyżeczki sody  / 1 łyżeczka cynamonu  /  szczypta soli  /  150 g zimnego masła  /  4 łyżki melasy lub miodu   1/4 szklanki mleka

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól wymieszać. Dodać zimne masłem pokrojone w kawałki i unosząc do góry dłonie wcierać je w mąkę. Masa ma przypominać bułkę tartą. Następnie dodać melasę i mleko. Całość zagnieść na jednolite, zwarte ciasto. Zawinąć ciasto w folię i przechowywać w lodówce przez godzinę.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, aż będzie miało około 0,5 cm grubości. Wycinać ciastka i umieścić na przygotowanej blaszce. Tu można je posypać jeszcze cukrem. Piec przez 20 minut, aż nabiorą złotego koloru. Ostudzić.

3 Responses so far.

  1. Iwona pisze:

    Bardzo fajna propozycja nieco zdrowszej słodkości :)
    Na moim bloguprzepisy na świąteczne ciastka oraz pyszny konkurs z marką Sante :) Zapraszam! :)

  2. 1pyza pisze:

    Ciasteczka rozlaly się na blaszce, niestety ułożyłam je za blisko.

Leave a Reply



− 6 = jeden