facebook

Takie serniki to ja lubię – ciężki, nie „kremowy” jak masa… I do tego na bardzo dobrym cieście kruchym, fajnie słodkim. Jest to przepis Magdy Gessler z książki Smaczna Polska (w tym przypadku Małopolska:)).

sernik_krakowski_gotowe1

Ciasto: 20 dag masła  /  30 dag mąki  /  10 dag cukru pudru  /  2 żółtka  /  szczypta soli

Masa serowa:  80 dag wiejskiego twarogu  /  4 jajka  /  20 dag cukru pudru  /  10 dag masła  /  1/2 szkl śmietany  2 łyżki budyniu wanil. lub mąki ziemn.  /  5 dag rodzynków  /  5 dag smażonej skórki pomarańczowej  sok z 1/2 cytryny

Nożem posiekać zimne masło z mąką, cukrem i solą. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i dać do lodówki na min. pół godziny. Potem odjąć 2/3 ciasta i wyłożyć spód blaszki. Nakłuć widelcem i piec 10 min w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Wyjąć, lekko ostudzić.

Ser przepuścić 3 razy przez maszynkę. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, stopniowo dodając po trochu ser i masło. Na końcu dodać śmietanę wymieszaną z budyniem i sokiem z cytryny. Utrzeć dobrze. Gdy masa jest gładziutka, ubijamy białka na pianę i stopniowo, delikatnie mieszając dodajemy ją do masy serowej. Na końcu dodać rodzynki i skórkę pomarańczową. Wylać masę na podpieczony spód.

Resztę ciasta rozwałkować i pokroić w paseczki o szer. 1 cm. Ułożyć je na masie serowej w ozdobną kratkę. Kratkę posmarować roztrzepanym żółtkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec dobrą godzinkę (bez termoobiegu). Po tym czasie wyłączamy piekarnik i czekamy, aż ciasto ostygnie w nim (nie wyjmujemy go!).

sernik_krakowski_gotowe2a

Categories: Ciasta, Małopolska

Leave a Reply



× cztery = 24