facebook

Słodkie ciasto składające się z dwóch biszkoptów przełożonych masą z mleka w proszku i serków homogenizowanych, a w środku jeszcze biszkopty nasączone kawą. Dla wielkich łakomczuchów:)

 

ciasto_kawa_z_mlekiem_gotowe1

Biszkopt:  5 jajek  /  3/4 szkl. cukru  /  1 1/2 szkl. mąki  1 łyżeczka proszku do pieczenia  /  2 łyżki kakao  /  2 łyżki kawy mielonej
Masa:  1 masło  /  1/2 szklanki cukru pudru  /  4 serki homogenizowane waniliowe  /  400 g mleka w proszku  /  2 łyżki żelatyny  1/2 szkl wody
Ponadto: opakowanie biszkoptów  /  szklanka kawy  /  polewa czekoladowa

Z białek i cukru ubijamy pianę, osobno ubijamy żółtka. Do piany dodajemy żółtka , proszek do pieczenia, kakao, kawę i mąkę, delikatnie mieszamy. Wykładamy do formy (25cm x 35cm) wyłożonej folią i pieczemy 25-30 minut. Zimny biszkopt kroimy na połowę. Obie połowy nasączamy połową kawy.

Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy stopniowo serki i mleko w proszku, na koniec przestudzona żelatynę, rozpuszczoną 1/2 szklanki gorącej wody.

Na spód biszkoptu wykładamy połowę masy, na to układamy biszkopty zamoczone w naparze kawy i przykrywamy pozostałą masą. Ciasto przykrywamy biszkoptem i polewamy polewą czekoladową.

Przepis z gazetki „Ciasta czytelników”

Categories: Ciasta

One Response so far.

  1. Wiola pisze:

    przepyszne i aromatyczne ;)

Leave a Reply



− 5 = dwa