facebook

To nasze ulubione danie makaronowe. Znamy je i zajadamy już chyba od 3 lat, a nie zawitało dotąd na blogu, więc najwyższa pora! Co prawda, teraz sezon zimowy, cukinia droga, ale jak ktoś ma ochotę to baaardzo polecam:) Zawsze to danie robię „na oko” więc postaram się w miarę składnie i dokładnie opisać przepis:)

 

carbonara_z_cukinia_gotowe1

Składniki na 2 osoby:

1 średnia cukinia (dł. ok. 20-25 cm)  1 mały kubeczek śmietany 30%  /  tymianek  /  ok. 10 dag boczku  /  2 żółtka  /  ok. 2 łyżki startego parmezanu  /  pieprz  / oliwa  /   20 dag makaronu penne

Wstawiamy wodę na makaron. Gotujemy al dente wg instrukcji na opakowaniu.

Cukinie kroimy wzdłuż, najpierw na pół, a następnie na ćwiartki. Wycinamy gniazda nasienne i kroimy  cukinię pod kątem na kawałki o podobnej wielkości i kształcie jak penne. Mniejsze cukinie można po prostu pokroić na plasterki. Żółtka, śmietanę i połowę parmezanu mieszamy w misce. Przyprawiamy  odrobiną pieprzu i soli.

Na dużej patelni lub rondlu rozgrzewamy kilka łyżek oliwy i smażymy pokrojony w kostkę lub paseczki boczek, aż skwareczki będą rumiane i chrupiące. Dokładamy cukinię, posypujemy ją dwiema dużymi szczyptami pieprzu by miała wyraźnie ostry smak. Posypujemy listkami tymianku i mieszamy, aby cukinia pokryła się smakowitą oliwą z boczkiem. Smażymy, aż lekko zmięknie i zacznie się przyrumieniać.

I teraz najważniejszy moment. Odcedzamy ugotowany makaron, zostawiając na dnie garnka trochę wody. Błyskawicznie mieszamy na patelni makaron z cukinią i boczkiem, następnie zdejmujemy patelnię z ognia i dolewamy chochelkę wody, pozostałej z gotowania makaronu. Wlewamy śmietanę z jajkami i parmezanem. Szybko wszystko mieszamy! Od tego momentu żadnego podsmażania, bo z jajek zrobi się jajecznica. Podajemy od razu.

 

One Response so far.

  1. Bożena Ch. pisze:

    Chyba sobie zrobie ,bo pysznie wyglada.

Leave a Reply



2 × = dwanaście