facebook

Pyszne kotlety drobiowe z dodatkiem ananasa i żółtego sera. Podałam je z konfiturą z żurawiny. To mój  pomysł jak odmienić zwykłego kotleta.

 

gotowe1_kurczak_po_hawajskiu

2 filety z kurczaka   /  1 op ananasa w puszce   /  4-6 plastrów sera żółtego   /  3 łyżki żurawiny

Filet z kurczaka kroimy na pół, odcinając polędwiczki. Każdą część lekko rozbijamy i doprawiamy solą i pieprzem (i ew. curry). Podsmażamy na rozgrzanym oleju na patelni przez chwilę z każdej strony. Dodatkowo po smażeniu filetów, na patelnie wrzucam plasterki ananasa i podsmażam je aż lekko zmiękną i zrumienią się. Mięso układamy płasko w naczyniu do zapiekania. Na każdy kawałek układamy po plasterki ananasa i sera (na polędwiczki po połowie). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni pieczemy przez 20 minut. Po upieczeniu na środek, do dziurki, wkładamy po łyżeczce żurawiny.

kurczak_po_hawajsku2

 

Categories: Dania z drobiu

Leave a Reply



− 5 = cztery