facebook

Pyszna, rozgrzewająca zupa z czerwoną soczewicą. Danie typowo jesienno-zimowe, gęste i sycące. Na bazie domowego mleczka kokosowego. Polecam!

 

kokosowe_curry_z_soczewica1

2 łyżki oleju kokosowego (lub innego tłuszczu)  /  1 posiekana cebula  /  3 ząbki czosnku  /  1/2 łyżeczki imbiru w proszku  /  1 łyżeczka mielonego kuminu  /  1/2 łyżeczki mielonej kolendry   /  1 czubata łyżeczka curry  /  1 szkl mleczka kokosowego (przepis/  1,5 szkl czerwonej soczewicy  /  0,5-1 l wody  /  1 op. krojonych pomidorów (400 g)

W garnku na średnim ogniu rozgrzać tłuszcz. Dodać posiekaną cebulę i smażyć do miękkości. Dodać przeciśnięty czosnek  i imbir. Smażyć, aż staną się aromatyczne. Dodać kumin, kolendrę i curry, wymieszać. Wlać mleczko kokosowe, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu 2-3 min, następnie dodać pomidory, soczewicę i wodę. Gotować ok. 30 min, często mieszając. Gdy soczewica będzie gotowa, rozpadnie się i zagęści zupę. Jeśli potrzeba należy dolać więcej płynu. Doprawić do smaku i podawać.

kokosowe_curry_z_soczewica2

Źródło: Głodni zmiany

Categories: Zupy

Leave a Reply



8 × = czterdzieści osiem