facebook

Szybkie danie makaronowe przypominające trochę pizzę (przynajmniej z wyglądu). Można do niego wykorzystać pozostały z wczorajszego obiadu makaron. A dodatki na wierzch – co kto lubi:)

 

frittata_makaronowa_gotowe1

25 dag makaronu  3 jajka  /  2 łyżki przyprawy do pizz /  15 dag sera żółtego  5 plastrów salami  /  1/2 szkl oliwek  /  sól, pieprz i co kto lubi

Makaron ugotować w osolonej wodzie.

W misce rozkłócić jajka z 1 łyżką przyprawy do pizzy i 1/3 startego sera. Dodać ugotowany i przestudzony makaron, wymieszać. Wyłożyć na natłuszczoną patelnię (taką żeby można było ją włożyć do piekarnika) i wyrównać. Na wierzchu ułożyć pozostały starty ser, plasterki salami i oliwki. Oprószyć resztą przyprawy do pizzy. Frittatę zapiec do roztopienia sera i przyrumienienia salami.

Jeśli nie mamy takiej patelni do zapiekania (np. z plastikową rączką) to frittatę należy podgrzewać na małym ogniu pod przykryciem, aż jajka się zetną, a ser stopi.

frittata_makaronowa_gotowe2

Leave a Reply



× cztery = 16