facebook

Ciasto zrobione końcem jesieni, kiedy to dostałam od koleżanek w sumie chyba z 5 dyń! Hmm, trzy jeszcze leżą i czekają na wenę twórczą:) Jeśli i Wam zalega dynia lub macie zamrożone lub w słoiczkach puree dyniowe to zróbcie ciacho. Aromatyczne!

 

korzenne_ciasto_z_dynia_gotowe1

1 szklanka (160g) mąki pszennej  /  3/4 szklanki (200g) purée z dyni  /  2/3 szklanki (130g) cukru  1/2 szklanki (120ml) oleju  2 jajka  /  1 łyżeczka przyprawy do piernika   /  1 łyżeczka  proszku do pieczenia  /  1/2 łyżeczki  sody oczyszczonej   /  1/2 łyżeczki soli  /  1 łyżeczka cukru wanilinowego   /  cukier puder do oprószenia ciasta

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową
Do większej miski przełożyć purée z dyni, cukry, wlać olej, wbić jajka, składniki wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji (ręczną trzepaczką lub widelcem)
Do mniejszej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać sól, przyprawę do piernika, wymieszać.
Do mokrej mieszanki dodawać stopniowo produkty suche, krótko mieszając, tylko do połączenia się składników. formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, wyrównać
Piec w 170-180 stopniach przez 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, po częściowym ostygnięciu zdjąć obręcz tortownicy, ciasto całkowicie ostudzić.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

korzenne_ciasto_z_dynia_gotowe2

Źródło: Smakołyki Bereniki

Categories: Ciasta

Leave a Reply



6 × cztery =