facebook

Lany chrust to dość popularna karnawałowa przekąska. Dla mnie to było pierwsze spotkanie. Przygotowanie go jest dużo szybsze i prostsze od zwykłego chrustu i wg mnie no jest ta różnica:) Jednak jestem tradycjonalistką i wolę tradycyjne pączki, faworki, oponki czy pączki serowe  – te ostatnie jednak zrobię na Tłusty Czwartek:)

lany_chrust_gotowe1

3 jajka   220 g mąki  /  150 ml mleka  /  1 op. cukru waniliowego  /  szczypta soli  /  20 ml whisky lub innego alkoholu  /  1 łyżka cukru pudru  /  tłuszcz do głębokiego smażenia  /  cukier puder do posypania
Żółtka oddzielić od białek, ucierać z 1 łyżką cukru pudru i cukrem waniliowym. Następnie małymi porcjami dodawać mąkę, mleko i alkohol i dalej miksować. Mąka powinna być przesiana i zmieszana ze szczyptą soli. Na końcu połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Jak ciasto jest za płynne to można dodać mąki, jak za gęste mleka.
W rondlu rozgrzać olej i porcjami wyciskać na niego ciasto, tworząc zawijasy. Można to robić za pomocą rękawa cukierniczego. Chruściki smażyć na rumiano ze wszystkich stron. Wyjmować łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, odsączyć z tłuszczu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

lany_chrust_gotowe2

lany_chrust_gotowe3

Leave a Reply



9 × = dwadzieścia siedem