facebook

Bardzo dobre ciasto wielowarstwowe! Na spodzie jest ciemne ucierane ciasto, następnie kokos, jabłka, białe ucierane ciasto i polewa chałwowa. Całość się idealnie komponuje i uzupełnia. Wszystkie warstwy nakłada się na siebie surowe i razem się piecze całe ciasto (prócz polewy). Naprawdę polecam! Każdy będzie zadowolony:)

 

ciasto_jablkowo_kokosowe_gotowe1

7 jajek  2 szkl cukru  /   1 masło  /  2 szkl mąki  /  2 łyżeczki proszku do pieczenia  2 łyżeczki kakao  /  100 g wiórków kokosowych  /  ok. 1,5 kg jabłek

Polewa:  50 g masła  1/4 szkl cukru   /   2 łyżki mleka  /  1 batonik chałwy waniliowej (100 g)

Żółtka, 1 szklankę cukru i masło (o temp. pokojowej) dokładnie utrzeć. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i pianę ubitą z 2 białek. Ciasto podzielić na dwie części – do jednej dodać kakao.

Oddzielnie ubić 5 białek z 1 szklanką cukru, po czym wymieszać z wiórkami kokosowymi (ja dodałam jeszcze do tego 2 łyżki mąki ziemniaczanej).

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce (jeżeli wytworzy się dużo soku – odcedzić i lekko odcisnąć).

Na blachę (23×33 cm lub nieco większą), wyścieloną pergaminem, wykładać kolejno: ciasto ciemne, pianę z kokosem, starte jabłka i jasne ciasto. Piec w temperaturze 180 st.C przez 45-55 minut.

Składniki polewy podgrzewać w garnuszku, do rozpuszczenia składników. Następnie dodać pokruszoną chałwę i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Gorącą polewą posmarować wystudzone ciasto.

Uwagi:

Mogą być problemy z rozprowadzeniem jasnego ciasta na jabłkach. Najlepiej rozłożyć je łyżką w postaci małych kopczyków, a potem lekko rozsmarować. Nie musi być wszystko idealnie  zakryte ciastem – ono jeszcze trochę rozpłynie się w czasie pieczenia.

ciasto_jablkowo_kokosowe_gotowe2

Przepis z gazetki Przyślij przepis
Categories: Ciasta

4 Responses so far.

  1. Wiola pisze:

    Było pyszne :)

  2. Ewa G. pisze:

    Udalo się jest przepyszne. Polecam wszystkim :)

  3. pysznie wygląda ! podsyłam link do strony mojej mamie bo kocha chałwę w każdej postaci :)

Leave a Reply



× 6 = trzydzieści sześć