facebook

Pizzerinki te to danie obiadowe z mojego rodzinnego domu. Często jak przyjeżdżamy w odwiedziny to właśnie mama z tatą to dla nas szykują:) Tj. tata smaży placki, a mama robi farsz (chyba nie pomyliłam ról?). Są bardzo dobre, niby proste a jednak nietypowe:) Polecam naprawdę:)

 

pizzerinki_na_plackach_ziemniacznych_gotowe1

1 kg ziemniaków  1 cebula  /  2 jajka  /  2-3 łyżki mąki pszennej  /  tłuszcz do smażenia  /  sól i pieprz

farsz:  1 pęto kiełbasy  /  20-30 dag sera żółtego  /  1-2 cebule  /  2-3 łyżki przecieru pomidorowego  /  sól, pieprz

Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach (lub w robocie). Masę ziemniaczaną lekko odcisnąć na sitku z nadmiaru soku (sok zachować). Ziemniaki wymieszać z jajkami i mąką. Dodać pozostałą na dnie soku skrobię ziemniaczaną, doprawić. Na bardzo mocno rozgrzanym tłuszczu smażyć cienkie placki na złoty kolor. Układać je na natłuszczonych blaszkach do pieczenia.

Kiełbasę pokroić w kosteczkę. Cebulę posiekać. Oba składniki razem podsmażyć, następnie przestudzić. Dodać przecier pomidorowy, połowę startego sera i doprawić.

Na placki ziemniaczane układać porcje farszu (u mnie czubata łyżka), wierzch posypać pozostałym startym serem. Zapiekać ok. 20 min, aż ser się roztopi.

pizzerinki_na_plackach_ziemniacznych_gotowe2

Categories: Przekąski, Zapiekanki

Leave a Reply



6 − dwa =