facebook

Jarmuż z powodzeniem można nazwać polskim super food. Maja dużo witaminy C! A chipsy jarmużowe są świetną zdrową alternatywą dla miłośników podjadania.  Są chrupkie, lekkie i można jeść je bezkarnie. W przeciwieństwie do tradycyjnych chipsów nie zawierają szkodliwych tłuszczy.

 

chipsy_z_jarmuzu_gotowe1

1 op. jarmużu  opcjonalnie 1/4 szkl sezamu  /  4 łyżki oliwy  /  1 łyżeczka soli

Z jarmużu obciąć grube łodyżki, następnie obtoczyć je w oliwie, sezamie i soli. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 100 st. C z termoobiegiem ok. 45 min (aż będą wszystkie chrupiące) . Od czasu do czasu przemieszać.

chipsy_z_jarmuzu_gotowe2

Categories: Przekąski

Leave a Reply



trzy + 7 =