facebook

Przepyszna tarta snickers! Nic dodać nic ująć, i nie ma co tu więcej pisać:)

 

tarta_snickers_gotowe1

spód: 20 dag herbatników  /  10 dag masła   (ew. można zrobić zwykły kruchy spód z tego przepisu)

masa karmelowa:  1 szkl śmietanki 30 %  /  1 szkl orzeszków ziemnych  /  3/4 szkl cukru

krem orzechowy: 20 dag kremowego serka naturalnego  3-4 łyżki cukru pudru  /  3/4 masła orzechowego

dodatkowo: 15 dag gorzkiej czekolady + 2 łyżki śmietanki lub mleka

Uwagi: spód z herbatników jednak troszkę się kruszy, więc można zrobić zwykły kruchy spód. Orzeszki kupiłam solone i „przesiałam” je na sitku z soli:) Masło orzechowe jeśli kupujecie to patrzcie na skład, ostatnio w Lidlu widziałam „amerykańskie” masełko co na pierwszym miejscu był cukier, a potem orzechów było 30 parę % – kiepsko… Tak min. to 80-90% ma być.

Ciastka  zmiksuj w blenderze razem z   masłem. Formę do tarty o średnicy max 30 cm wylep dno i boki masą ciasteczkową. Wstaw piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 10 min.

Masa karmelowa: Cukier wsypać do garnka/patelni o grubym dnie, dodać 2 łyżki wody, podgrzewać mieszając na małym ogniu, aż powstanie jasnozłoty karmel. Zdjąć z ognia. Do karmelu powoli wlać śmietankę, mieszając. Ponownie podgrzewać na małym ogniu, aż powstanie gładka masa. Na końcu dodać orzeszki i wymieszać. Masę wyłożyć na spód z ciastek.

Krem orzechowy: Wszystkie składniki zmiksować (ew. dosłodzić). Wyłożyć masę na karmel.

Czekoladę roztopić z mlekiem w kąpieli wodnej, rozpuszczoną polać tartę. Schłodzić całość.

tarta_snickers_gotowe2

Categories: Ciasta

Leave a Reply



6 − = dwa